Hoe is het nog met jullie huis?

De vraag die mij het meest werd gesteld de laatste weken. Hoe is het nog met jullie huis?  Waarna ik, naargelang het moment van de vraagstelling, ofwel triestig hoofdschuddend of enthousiast glimlachend een verhaal begon af te steken over de recentste ontwikkelingen. Ik durf te stellen dat er meer dan één iemand was die het zich zwaar beklaagde dat hij (of zij, uiteraard) ervover was begonnen, want eens op gang was ik moeilijk weer stil te krijgen.
Maar dus, hoe het tegenwoordig nog met ons huis gaat..  Maat! Goed jong! ’t Is al bijna een écht huis en al! De veranderingen na de vorige update zijn enorm. Om te beginnen, hebben we tegenwoordig.. een dak!

Het begon allemaal met het timmeren van een gebinte..

Balk per balk (of spant per spant of hoe die dingen ook heten) werd omhoog getrokken, in positie gehouden en vastgenageld. En dan moesten er ook nog trekkers tussen en stempels en .. euh.. dingesen. Tot er een volledig dak was getimmerd.
En toen moesten ze daar weer een gat in zagen. Met ze bedoel ik deze keer de schoonpapa, die het zagen voor zijn rekening nam.. ;-)
Dat gat, daar komen ramen in, voor alle duidelijkheid. Geen veluxen, maar échte réchte ramen!

Aan dat gebinte werd onderaan een ‘staande band’ gehangen. Dat betekent zoveel als ‘een plank waar ze de goten aan hangen’. (Ik weet ook niet waarom die mannen in de bouw dat allemaal zo moeilijk maken.) Op de foto valt die vooral op omdat het hout rood is. Dat was enkel de eerste dagen zo, intussen is het al veel vergrijsd.

Maar bon, dat gebinte, dat is allemaal wel heel erg mooi getimmerd en zo, maar écht droog zit je daar niet onder.. En zodoende werd het hele boeltje dichtgeslaan. Meestal wordt daarvoor menuiseriet gebruikt, maar wij hebben de zaak geklaard met houtvezelisolatieplaten  waarvan ik de naam ben vergeten. Heel handig trouwens, want niet alleen zorgt dit voor extra isolatie, maar het was ook een tand-groef-systeem, waardoor het leggen net iets vlotter ging.
platen!!

Die groene latjes (sneeuwlatten) zorgen er trouwens voor dat de platen ook effectief op het dak blijven liggen.
It is I, the dakwerker!

En eens alles was toegeslaan, moesten er nog overal pannenlatten werden geslaan.. Maar dat is voor een volgende update.

Advertenties

Een gedachte over “Hoe is het nog met jullie huis?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s